Kezdőlap Balaton Fürdők "Sváb" könyvek Hogyan vásárolhatok?

Imedias Kiadó   8651 Balatonszabadi, Honvéd u. 28.            30 576 6204         info@imediaskiado.com


Ella Triebnigg: Sváb örökségünk (Ums Erbe, 1916, regény)


Milyenek a svábok? Változtak-e a Magyarországon eltöltött kétszáz év alatt?

Milyen változásokat látunk az építkezésben, a viseletekben, a szokásokban?

Hogyan maradt meg mégis a lényeg, a németekre jellemző gondolkodásmód?


A Sváb örökségünk ennek a világnak, a közelről megismert, megszeretett embereknek a bemutatása. Az olvasó szinte teljes áttekintést kap a vidéki német társadalomról: a szereplők között ott vannak a szegényebb és módosabb parasztgazdák, az iparosok és a tisztviselők. Megelevenednek a hetivásárok: ki mit termeszt, mit árul ezeken a nyüzsgő piacokon, tanúi lehetünk lakodalmaknak, és megismerhetjük a hétköznapok gondjait is.


A történet a 20. század első éveiben játszódik, egészen 1916-ig. Három német fiatalember, akik gyermekkori játszótársak voltak, de aztán különböző tanulmányok miatt elszakadtak egymástól, a felnőtt élet előtti utolsó nyáron hazamennek szülőföldjükre, és újra találkoznak egymással.


A könyv bemutatja a 20. század elejének fontos eseményeit, és azt, hogy ezek milyen módon hatnak a hagyományos német faluközösségek életére.

Ezeket a folyamatokat szinte testközelből élhetjük át, megértjük, mekkora átalakulást okozott a filoxéra, milyen veszélyeket jelentett a közösségre az amerikai kivándorlás, de szó van természetesen a magyarosításról is, vagy arról, hogy a mezőgazdasági gépek megjelenése hogyan veszélyezteti a szokásokat, a hagyományokat - és egyáltalán az emberi kapcsolatokat.


Az olvasó annak a folyamatnak lehet a tanúja, ahogy a fiúk fizikai és szellemi értelemben is egyre inkább hazatalálnak, vissza a régi közösségükbe, és ahogy fokozatosan megértik, mi is az örökségük. Az anyagi örökségen és a családi hagyományokon túl felismerik „sváb örökségüket” is: azokat a tulajdonságokat, amelyekre németként nevelkedve szinte észrevétlenül tettek szert.

Az írónő fontosnak tartja a német hagyományok megőrzését, és a könyv maga is kitűnő példa erre: a falusi német életmódnak, a szokásoknak gazdag gyűjteménye.


3500- Ft + postaköltség Megrendelhető emailen, telefonon, vagy  a “Rendeljen most” gombbal

Ella Triebnigg (1874 -1938)


A budapesti születésű írónő a gyermekkori nyarakat a család Tolna megyei, Tevel melletti kastélyában töltötte (Stockinger-kastély), a „Schwäbische Türkei” világában. Felnőttként is—már Bécsből—visszajárt ide, egy feljegyzése szerint itt, a vidéki sváb emberek körében érezte magát a leginkább otthon.

1 példány megrendelése gyorsan,

egyszerűen.

A gombra kattintva biztonságos fizetési oldal nyílik meg, ahol meg tudja adni az adatait, és ahol bankkártyával azonnal ki is tudja fizetni a könyv árát (a postai költséggel együtt). A könyvet 2 munkanapon belül postára adjuk.

RÉSZLETEK A KÖNYV SZÖVEGÉBŐL

FIGYELEM! Az adatok beírásakor

ne használjon ékezeteket!