Imedias Kiadó   8651 Balatonszabadi, Honvéd u. 28.            30 576 6204         info@imediaskiado.com


Kezdőlap Balatoni klasszikusok "Sváb" könyveink

Ella Triebnigg: Sváb örökségünk (Ums Erbe, 1916, regény)


Milyenek a svábok? Változtak-e a Magyarországon eltöltött kétszáz év alatt?


A budapesti születésű írónő a gyermekkori nyarakat a család Tolna megyei, Tevel melletti kastélyában töltötte, a „Schwäbische Türkei” világában. Felnőttként is—már Bécsből—visszajárt ide, egy feljegyzése szerint itt, a vidéki sváb emberek körében érezte magát a leginkább otthon.

A Sváb örökségünk ennek a világnak, a közelről megismert, megszeretett embereknek a bemutatása. Az olvasó szinte teljes áttekintést kap a vidéki német társadalomról: a szereplők között ott vannak a szegényebb és módosabb parasztgazdák, az iparosok és a tisztviselők. Megelevenednek a hetivásárok: ki mit termeszt, mit árul ezeken a nyüzsgő piacokon, tanúi lehetünk lakodalmaknak, és megismerhetjük a hétköznapok gondjait is.


A történet a 20. század első éveiben játszódik, egészen 1916-ig. Három német fiatalember, akik gyermekkori játszótársak voltak, de aztán különböző tanulmányok miatt elszakadtak egymástól, a felnőtt élet előtti utolsó nyáron hazamennek szülőföldjükre, és újra találkoznak egymással. Együtt töltik el ezt az utolsó vakációt, bejárják a vidéket, és mindent megfigyelnek, megbeszélnek közben. Az olvasó annak a folyamatnak lehet a tanúja, ahogy a fiúk fizikai és szellemi értelemben is egyre inkább hazatalálnak, vissza a régi közösségükbe, és ahogy fokozatosan megértik, mi is az örökségük. Az anyagi örökségen és a családi hagyományokon túl felismerik „sváb örökségüket” is: azokat a tulajdonságokat, amelyekre németként nevelkedve szinte észrevétlenül tettek szert.

Az írónő fontosnak tartja a német hagyományok megőrzését, és a könyv maga is kitűnő példa erre: a falusi német életmódnak, a szokásoknak gazdag gyűjteménye.

Ahogy pedig az egyes családok múltja kibontakozik előttünk, úgy elevenedik meg a „Schwäbische Türkei” német lakosságának kétszáz éves története is.


A regényt németül és magyarul is megjelentettük, külön kötetekben.

3500- Ft + postaköltség Megrendelhető emailen vagy telefonon 3500- Ft + postaköltség Megrendelhető emailen vagy telefonon