Imedias Kiadó   8651 Balatonszabadi, Honvéd u. 28.            30 576 6204         info@imediaskiado.com


Kezdőlap Balatoni klasszikusok "Sváb" könyveink

A két könyv az éppen kialakulóban lévő balatoni fürdőkultúrát kívánja népszerűsíteni.


Bolemann István, a tudós fürdőorvos, a Balaton gyógyhatásait tekinti át, azt, hogy milyen esetekben ajánlható a balatoni fürdőzés, milyen élettani hatásai vannak, illetve hogyan kell alkalmazni a fürdésre vonatkozó szabályokat.

Sági János útikönyve a Balaton látnivalóin és érdekességein kívül - a műfajnak megfelelően - sokat foglalkozik a balatoni üdülés gyakorlati tudnivalóival, például az étkezési- és szálláslehetőségekkel, a társasági élet bemutatásával.

A két könyv számos olyan információt őrzött meg a balatoni fürdőhelyek életéről, amelyeket a "komoly", történelmi vagy néprajzi összefoglalók nem tartalmaznak. Emiatt ma is érdekes olvasmányt jelentenek, színesen mutatják be a balatoni fürdőhelyeket, szinte azok születésének pillanatában.

"A fürdés szabályai. A fürdés legkisebb tartama 2-5 percz, a legnagyobb 20-30. A hideg zuhanyt korlátolt mértékben alkalmazzuk. A hosszas zuhanyozás árt. A megérkezés és az elutazás napján ne fürödjünk, pláne többször, mert az utazás amugy is kimeriti az idegeket. Sokan nedves, hideg időjárásban is erőltetik a fürdést, mert ugy gondolják, ha már egyszer költöttek, akkor jól kihasználják a Balatont. Ez téves fölfogás. Hideg időben sulyos betegséget szerezhetünk."


Mint a fenti idézetből is látható, nagy kockázatot vállalunk, ha ezt a könyvet nem olvassuk el!


Ebben a kötetben két különleges könyvet tettünk újra hozzáférhetővé:

Bolemann István: A balatonparti fürdők és üdülőhelyek leírása című könyvét, amely 1900-ban jelent meg, valamint

Sági János 1902-ben megjelent írását, amelynek címe: A Balaton irásban és képben.

3300- Ft +  postaköltség Megrendelhető emailen vagy telefonon.