Imedias Kiadó   8651 Balatonszabadi, Honvéd u. 28.            30 576 6204         info@imediaskiado.com


Kezdőlap Balaton Fürdők "Sváb" könyvek Hogyan vásárolhatok?

A két könyv az éppen kialakulóban lévő balatoni fürdőkultúrát kívánja népszerűsíteni.


Bolemann István, a tudós fürdőorvos, a Balaton gyógyhatásait tekinti át, azt, hogy milyen esetekben ajánlható a balatoni fürdőzés, milyen élettani hatásai vannak.

A balatoni fürdőzéssel kapcsolatban megfogalmazódnak az egészséges életmód alapelvei: a szöveg a napfény, a tiszta levegő, a testmozgás, a helyes táplálkozás szerepét is hangsúlyozza.


 Sági János útikönyve a Balaton látnivalóin és érdekességein kívül - a műfajnak megfelelően - sokat foglalkozik a balatoni üdülés gyakorlati tudnivalóival, például az étkezési- és szálláslehetőségekkel, a társasági élet bemutatásával.

Vajon lesétálhatunk-e a szállásunkról a partra fürdőruhában? A két könyv számos olyan információt őrzött meg a balatoni fürdőhelyek életéről, amelyeket a "komoly", történelmi vagy néprajzi összefoglalók nem tartalmaznak.

Ebben a kötetben két különleges könyvet tettünk újra hozzáférhetővé:


Bolemann István: A balatonparti fürdők és üdülőhelyek leírása című könyvét (írója fürdőorvos, megjelenési éve 1900), valamint

Sági János 1902-ben megjelent írását, amelynek címe: A Balaton irásban és képben (ez az egyik első útikönyv a Balatonról).


A régi szövegek segítségével körbeutazhatjuk a százhúsz évvel ezelőtti Balatont, megismerkedhetünk a születőben lévő fürdőkultúra furcsaságaival, de a Balaton környékén élő lakosság életkörülményeivel, gondolkodásával is.


Színes, ma is élvezettel olvasható leírásokat találunk a látnivalókról, a hozzájuk fűződő legendákról, a híres emberekről, a társasági életről - tehát mindenről, ami alkalmas lehetett arra, hogy a vendégeket a Balatonhoz csalogassa.

2900- Ft +  postaköltség  Megrendelhető emailen, telefonon, vagy a “Rendeljen most” gomb segítségével

1 példány megrendelése gyorsan,

egyszerűen.

A gombra kattintva biztonságos fizetési oldal nyílik meg, ahol meg tudja adni az adatait, és ahol bankkártyával azonnal ki is tudja fizetni a könyv árát (a postai költséggel együtt). A könyvet 2 munkanapon belül postára adjuk.

Egy különleges fénykép a könyvből: “légsátor” Balatonalmádiban. A leírás pedig:


“A jó egészségnek kétségtelenül a legelső föltétele, hogy mindig tiszta levegőt szívjunk. A levegő, éjjel a csukott szobában megromlik, 8-9 órán át megfertőzzük. Evvel álmatlanságot, sőt betegségeket is szerezünk. Az almádi gyógymód mellett mindezt elkerülhetjük a légsátrakban az ilyen sátor deszkaépület, egy rendes szoba van benn, melynek délkelet felé néző oldala léczrács. Belül függöny van rajta. A levegő tehát éjjel is szabadon hatolhat a szobába. A butorzat egyszerü és kényelmes. Az éghajlat juliusban és augusztusban enyhe, az éjjeli és nappali hőmérsék között külömbség nincs. A légsátrakban tehát a meghülés veszedelmének kitéve nem vagyunk. A sátorért kiszolgálással együtt hetenkint 14 koronát kell fizetni.”

További képek és szövegrészletek a könyből

FIGYELEM! Az adatok beírásakor

ne használjon ékezeteket!