A térképvázlatokról

Túrázáshoz lehetőleg vigyünk magunkkal részletes turistatérképet. Ezt ez a könyv sem pótolja. Ennek ellenére az egyes tájegységekről vannak olyan vázlatok, mint amilyen ez itt a Tihanyi-félszigetről.

Vasút a Magasparton

 A vasút eredetileg a Magaspart oldalában haladt. A geológusok ugyan figyelmeztettek rá, hogy a partfal veszélyes lehet, de a figyelmeztetést nem vették komolyan. Aztán 1914-ben egy megcsúszás súlyos vasúti balesetet okozott: a domboldal ráomlott a vonatra, felborította, és lesodorta a Balaton szélére. Csak a mozdonyvezető éberségének volt köszönhető, hogy halálesetek nem történtek, ő ugyanis észrevette a földtömeg elmozdulását, megállította a vonatot és leszállította az utasokat.   

  

A balesetből világosan kiderült, hogy a síneket át kell helyezni egy biztonságosabb területre. Így a Balaton szélén építették ki a töltést, ma is itt folyik a közlekedés.

A könyvben az egyes tájegységekhez kapcsolódóan érdekességeket, rövid olvasnivalókat is közzé tettünk.

Simon István barlanglakása a Magasparton.  Lóczy Lajos fényképe

Bújó-lik (Ságvár)

Néhány méter hosszú, mindkét végén nyitott, alagútszerű, átjárható lösz-barlang, a S jelzésű turistaút át is halad benne.

Mesterséges barlang, a dombtető átfúrásával alakították ki. Hogy ezt ki és mikor valósította meg, azt nem tudni. A Bújó-lik és a környéken haladó löszmélyutak mindenképpen megérnek egy rövid túrát.