Imedias Kiadó   8651 Balatonszabadi, Honvéd u. 28.            30 576 6204         info@imediaskiado.com


Kezdőlap Balatoni klasszikusok "Sváb" könyveink

Jankó János: A Balaton-melléki lakosság néprajza (1902)


 A magyar tudomány történetének egyik kiemelkedő teljesítménye volt a Balaton három évtizeden át tartó kutatása, amelynek eredményeként átfogó monográfiák sora látott napvilágot „A Balaton tudományos tanulmányozásának eredményei” címmel.                     

A munkát a Magyar Földrajzi Társaság és személy szerint Lóczy Lajos szervezte, irányította. Ennek a sorozatnak a keretén belül készült el a Balaton néprajzi összefoglalója is, Jankó János műve. A szerző eleven és színes képet rajzol a Balaton mentén élő emberek életéről, az élvezetes és sokszor szenvedélyes szöveg a balatoni hagyományok módszeres áttekintése.


Úgy éreztük, hogy mivel ezen hagyományok iránt egyre növekszik az érdeklődés, indokolt a könyv újrakiadása. Eredetileg azonban ezek a monográfiák nem a nagyközönségnek íródtak, így szükségesnek látszott a szöveg rövidítése, ami egyébként terjedelmi szempontból is fontos volt.

Így ez a kiadás nem tartalmazza a teljes szöveget. Elhagytuk a magára a kutatás módszerére vonatkozó részeket, a megállapításokat alátámasztó adatok táblázatait, a más nézeteket ismertető, azokkal vitázó részeket, illetve a fejezeteket általában is lerövidítettük.

Természetesen minden elhagyott részletért kár, de szerettük volna ezt az értékes anyagot az érdeklődő nagyközönség számára minél könnyebben hozzáférhetővé tenni.

3400- Ft + postaköltség egrendelhető emailen vagy telefonon