Imedias Kiadó

 

8651 Balatonszabadi, Honvéd u. 28.

 

Telefon:  +36 30 576 6204

Email: info@imediaskiado.com

 

RENDELJE MEG MOST!

Ára: 3500- Ft     (+ 700 Ft postaköltség, átutalásos számlával vagy postai csekkes fizetéssel)

 

Megrendelhető:

- emailen: info@imediaskiado.com

- telefonon: 30 576 6204

További információkkal is készséggel állunk az Ön rendelkezésére az email-címen és a telefonszámon egyaránt.

 

Hans Faul (1885-1945) Die neue Heimat c. történelmi regénye 1920-ban jelent meg, és hamar népszerűvé vált a magyarországi német olvasóközönség körében.

A könyv a Buda környéki német letelepedés krónikája, azonban a konkrét települések (Zsámbék, Budajenő, Perbál, Nagykovácsi, Bia, Torbágy és mások) létrejöttének bemutatásával a szerző általános érvényű folyamatokat ábrázol.

A regény az események elbeszélése mellett érzékelteti azokat a lelki, érzelmi változásokat is, amelynek során az új, magyarországi földeket egyre inkább a hazájuknak érzik a telepesek, és kialakul egy erős kötődés, a hazaszeretet az „új haza” iránt.

 

Mi ösztönzi a telepeseket arra, hogy elhagyják a hazájukat? Pontos képet kapunk azokról a viszonyokról, amelyek miatt sokan nem találhatják meg a boldogulást az Óhazában. A szorgalmas és törekvő német parasztság egy része kénytelen elvándorolni a szülőföldjéről, ha magának és a gyermekeinek jobb sorsot szeretne biztosítani. Az Óhazától való elbúcsúzás persze így is nagyon nehéz…

A könyvet olvasva átélhetjük az idegen földre induló telepesek félelmeit is: ahogy a Dunán lefelé haladó hajókról nézve egyre inkább megváltozik a táj, és a rendezett német majd osztrák kisvárosok, falvak helyett már csak elvadult, néptelen területeket lehet látni.

 

Mi vár a telepesekre Magyarországon? Az óbudai kikötőben partra lépő telepeseket a földbirtokos megbízottjai gondosan ellátják minden szükséges szerszámmal, vetőmaggal - de innentől már mindenki a saját erejére van utalva. A szinte áthatolhatatlan bozótos területek újbóli megművelése emberfeletti erőfeszítéseket követel.

 

Tanúi vagyunk a települések fokozatos fejlődésének, ahogyan a szorgalom és a kitartás meghozza az eredményeket, és a tájban megjelennek a rendezett, tiszta és egyre inkább jómódú települések.

A letelepedés természetesen veszteségekkel is együtt jár, a falvak mellett ki kell alakítani az első temetőket.

 

Mindezek az erőfeszítések és veszteségek azonban szinte észrevétlenül erősítik a kötődést az új területhez, amelyet a telepesek egyre inkább a hazájuknak éreznek. A Magyarország iránti hazaszeretet mellett a könyv a német értékek, hagyományok, erkölcsök megtartásának fontosságára hívja fel a figyelmet.